Co to jest filtrowanie?

Co to jest filtrowanie

W wodzie, która ma być docelowo przeznaczona do picia, znajdować się może wiele niechcianych zanieczyszczeń. Mogą to być zanieczyszczenia zarówno stałe, ale i biologiczne czy chemiczne. Odpowiednio dobrana metoda filtracji wody pozwala uporać się ze wszelkimi rodzajami zanieczyszczeń i mieć w domu wodę, którą można pić bez obaw o swoje zdrowie. Czysta i zawsze świeża woda to także gwarancja lepszego jej samku. Na czym więc polega filtrowanie wody i czego można używać w tym celu?

Filtrowanie wody

Proces, który usuwa z wody zawarte w niej substancje stałe jak i chemiczne czy biologiczne, nazwiemy procesem filtracji wody. Filtrowanie wody odbywa się podczas jej przepływu przez wkłady filtracyjne, a te mogą być wykonane z ceramiki, węgla, materiałów celulozowych, z tkanin (np. len, jedwab, bawełna) i wielu innych. Filtracji poddaje się zarówno wodę surową, jak też wodę uzdatnioną w innych wcześniejszych procesach technologicznych.

Nie ma jednego sposobu na filtrowanie wody. Woda może być filtrowana w różnych rodzajach filtrów, wśród których wymienić możemy np. filtry narurowe czy kolumnowe. Całe zestawy filtrów, które kompleksowo filtrują wodę ma w swojej ofercie marka Dafi- od filtrów mechanicznych aż po filtry węglowe czy azotanowe.

W jakim celu filtrować wodę?

Istnieje wiele zalet filtrowania wody- należą do nich i korzyści zdrowotne, ale i smakowo- zapachowe, jakie możemy uzyskać. Wodę warto filtrować dlatego, że:

– pozbywamy się z niej metali ciężkich- do metali takich zaliczyć można np. ołów, rtęć, czy kadm; metale ciężkie latami kumulują się w narządach człowieka, prowadząc najczęściej do trwałego uszkodzenia nerek i wątroby, a także do ostrych zatruć organizmu,

– woda filtrowana lepiej pachnie i lepiej smakuje- dzieje się tak głównie dlatego, iż usunięta z niej zostaje twardość oraz chlor i jego pochodne, a najlepszy w tym względzie jest filtr z węgla aktywnego,

– woda przefiltrowana wygląda lepiej- pozwala na to już filtracja mechaniczna, w wyniku której z wody usuwane są zanieczyszczenia stałe- jak wszelkie drobinki, zawiesiny, tłuszcze, a także zanieczyszczenia niekorzystnie wpływające na jej kolor czy przejrzystość,

– pozbywamy się z wody pestycydów i związków organicznych- świetnie radzi sobie z nimi węgiel aktywny; pestycydy kumulowane w ciele latami mogą prowadzić nawet do powstawania i rozwoju chorób nowotworowych,

– zmiękczamy wodę- jest ona przez to smaczniejsza; zmiękczamy ją, ale jej nie deminaralizujemy,

– chronimy wodę i siebie przed bakteriami, które w niej żyją- filtry wyposażone są często w jony srebra, które do 48 godzin chronią wodę przed rozwojem w niej bakterii i innych niepożądanych drobnoustrojów,

– filtrowanie wody ogranicza lub wyklucza kupowanie wody w butelkach- to spory atut dla naszej planety i dla portfela; działanie takie jest działaniem proekologicznym jak i ekonomicznym; planeta nasza tonie w plastiku- filtrowanie wody (chociażby w dzbanku) pozwala miesięcznie ograniczyć kupno nawet 50-60 butelek wykonanych z tego tworzywa.

Czy wodę filtrowaną trzeba gotować?

Czy wodę filtrowaną trzeba gotować

Jeszcze jakiś czas temu, gdy ktoś chciał pić czystą wodę, udawał się do najbliższego sklepu po butelkę, a najlepiej całą zgrzewkę wody. Dziś na szczęście trend ten jest całkiem w odwrocie- dobrze zdajemy sobie sprawę jak złe jest generowanie plastiku i wiemy, że są lepsze sposoby na picie zdrowej wody. Gdy nie było jeszcze mody na wodę butelkowaną, piliśmy z kolei wodę przegotowaną. Dziś już zarówno woda butelkowana jak i przegotowywanie jest niekonieczne, odkąd mamy filtry w postaci wkładów do dzbanków czy do butelek. Świeżą i czystą wodę można mieć w 2 minuty.

Dlaczego przegotowywanie filtrowanej wody nie jest konieczne?

Przegotowywanie wody filtrowanej jest zbędne, gdyż wkłady filtracyjne eliminują z wody wszystko, czego w niej nie chcemy, co stanowi zanieczyszczenia. Najczęściej przegotowywaliśmy wodę także po to, by ją zmiękczyć- dziś robi to wkład z żywicy jonowymiennej. Złożem jonowymiennym jest kwaśna żywica kationitowa, która odpowiada za eliminację z wody wszelkich soli wapnia odpowiadających za twardość wody. Żywica jonowymienna zbudowana jest z licznych małych ziaren o porowatej strukturze.

To właśnie jony ujemne tworzące żywice przyciągają do siebie dodatnie jony sodu. Jony sodu są wypychane przez jony wapnia oraz magnezu, które mają silniejszy ładunek dodatni. Tak więc jony te zatrzymywane są na żywicy, a z filtra wypływa jedynie zmiękczona woda. Takie złoże ma oczywiście ograniczoną pojemność, dlatego właśnie zaleca się, by filtry w dzbankach czy w butelkach Dafi wymieniać co ok. 4 tygodnie. Złoże takie można także regenerować, a można to robić poprzez płukanie złoża żywicznego w solance, czyli roztworze soli i wody.

Takie płukanie powoduje oderwanie się jonów wapnia i magnezu od żywicy. Płukania w solance można jednak dokonywać w innych urządzeniach filtrujących niż dzbanki czy butelki- w butelkach oraz dzbankach zaleca się regularną wymianę filtrów. Tak więc wodę kranową możemy pić bez przegotowania, bezpośrednio po przefiltrowaniu. To wygoda i oszczędność.

Co jeszcze filtruje wodę kranową?

Nie tylko żywica jonowymienna sprawia, że woda kranowa jest zdatna do bezpośredniego picia po przefiltrowaniu. Można ją pić także dlatego, iż woda przepływa przez węgiel aktywny- substancję o bardzo wysokich właściwościach absorpcyjnych. Węgiel pozyskiwany jest najczęściej ze spalanych łupin kokosa, jest więc substancją w 100% naturalną. Węgiel skutecznie usuwa z wody kranowej takie zanieczyszczenia jak:

– chlor i jego pochodne,

– pestycydy i herbicydy,

– metale ciężkie (np. rtęć, ołów i kadm),

– lotne związki organiczne,

– benzen,

– związki trihalogenometanu,

– radon.

Węgiel aktywny usuwa także zanieczyszczenia stałe, czyli mechaniczne, które posiadają wielkość do 0,5 mikrona. Wydajność węgla aktywnego zależy od temperatury wody, odczynu wody oraz od czasu kontaktu z wodą.

Dodatkowo filtry mogą być także wyposażone w złoże magnezowe, które wzbogaca kranówkę w jony magnezu oraz zdecydowanie poprawia smak wody. Złoże filtrujące może także posiadać oznaczenie pH+, co oznacza, iż filtr taki uzupełni wodę z kranu w jonu sodu, potasu i wapnia.

Co to jest filtracja?

Co to jest filtracja

By dowiedzieć się na czym polega filtrowanie wody, warto usystematyzować sobie podstawową wiedzę. Na początek weźmy na „warsztat” termin „filtracja”- czym ona właściwie jest i co możemy dzięki filtracji osiągnąć?

Co to jest filtracja?

Jak podaje wiedza ogólna, filtracja jest procesem polegającym na oddzieleniu ciał stałych od cieczy, a jest to możliwe dzięki półprzepuszczalnym przegrodom porowatym- np. w filtrach mechanicznych, sedymentacyjnych. Szybkość filtracji zależna jest od kilku czynników, wśród których wymienić możemy: rodzaj osadu i jego grubość, właściwości filtra, dodatek mediów filtracyjnych, ciśnienie oraz temperaturę. Filtry mechaniczne mogą składać się z różnych mediów, które filtrują wodę- może to być płótno lniane, bawełna, jedwab, wełna, nylon, metal, przędziwa szklane, ceramika czy sączki membranowe. Do takiej flltracji dodatkowo używa się czasem węgla aktywnego (jak np. w dzbankach i butelkach Dafi), talku, ziemi okrzemkowej, etc.- wszelkie te substancje mają szerokie właściwości absorpcyjne i wyłapują z cieczy większe i mniejsze zanieczyszczenia.

Bardzo pożądanym czynnikiem zwiększającym szybkość filtracji jest temperatura- im jest ona wyższa, tym filtracja przebiega szybciej (podwyższona temperatura zmniejsza lepkość cieczy i koaguluje zawiesiny). Ale temperatura nie może być także zbyt wysoka, bo efekt będzie odwrotny- m.in. dlatego, iż wszelkie zawiesiny mogą pod jej wpływem spęcznieć.

Przegrodami filtracyjnymi mogą być (poza wyżej wymienionymi) także luźno usypane warstwy z materiałów ziarnistych takich jak piasek, żwir, kamień wapienny czy wspomniany już węgiel drzewny. Materiał filtracyjny musi być dostosowany do wielkości ziaren osadu, cech konstrukcyjnych filtru, właściwości chemicznych filtrowanego materiału.

Ze względu na charakter filtracji, filtry możemy podzielić na:

– ciśnieniowe,

– próżniowe,

– grawitacyjne.

Filtracja mechaniczna wody

Jednymi z filtrów Dafi są filtry mechaniczne, które są tzw. pre-filtrami, czyli filtrami wstępnymi, poprzedzającymi inne formy filtracji. Jak odbywa się filtracja wody w filtrze mechanicznym? Wszystko oczywiście jest zależne od tego, o jakim filtrze mówimy, gdyż jest ich co najmniej kilka rodzajów.

Można się spotkać np. z narurowymi korpusami filtracyjnymi (chyba najpopularniejsze filtry mechaniczne) – są to filtry wyposażone we wkłady filtracyjne, które powinny być raz na jakiś czas wymieniane. Ten typ filtra jest stosunkowo tani, można go już mieć za cenę ok. 30-40 zł. Zatrzymywanie zanieczyszczeń mechanicznych odbywa się na wkładach filtracyjnych wykonanych ze specjalnych materiałów. Najczęściej stosowane są wkłady z włókniny polipropylenowej nawiniętej w postaci sznurka, ale wymienić także można wkłady piankowe, sitkowe, celulozowe i inne. Filtry mechaniczne mają za zadanie wyeliminować z cieczy wszelkie zanieczyszczenia stałe, których wielkość jest różna i mieści się zazwyczaj w przedziale- 100- 1 mikronów.

Dafi posiada w swojej ofercie wydajne filtry polipropylenowe, których można używać w zestawie z innymi filtrami dla maksymalnej filtracji wody pitnej. Te filtry mechaniczne usuwają z wody piasek, drobne zawiesiny, produkty korozji, zanieczyszczenia wymywane z powierzchni instalacji hydraulicznych czy tłuszcze.

Czy filtrowanie wody jest zdrowe?

Czy filtrowanie wody jest zdrowe

Wielu z nas zadaje sobie na pewno to pytanie- skoro wszyscy przekonują, że woda kranowa jest zdatna do picia, to jest sens dalszego jej przefiltrowywania? Niektórzy wręcz sądzą, iż skoro mają swoją studnię obok domu i mieszkają gdzieś na uboczu pod lasem, to wody z tej studni filtrować nie muszą. W obu przypadkach filtrować jednak trzeba- tak mówi grono specjalistów i poparte to jest wieloma doświadczeniami i latami badań. Co więc możemy wyeliminować z wody filtrując ją i jaki to będzie miało wpływ na nasze zdrowie?

Kiedy konieczne jest filtrowanie wody?

Można powiedzieć bardzo skrótowo: zawsze. Nawet woda kranowa, tak bardzo restrykcyjnie badana i kontrolowana przez stacje sanitarne, może być zanieczyszczona- płynie wszak całym ciągiem rur, często zardzewiałych i przenoszących do wody zanieczyszczenia mechaniczne, ale nie tylko. Wodę z własnego ujęcia, z własnej studni trzeba filtrować w 99,99% przypadków- filtrację najlepiej jest poprzedzić badaniem składu wody. Nawet mając domek na całkowitym odludziu i wśród lasów może przecież dość do zanieczyszczenia naszej wody przez pestycydy z pól itp.

Z wody zdecydowanie powinniśmy się pozbyć:

– chlor- chlor nie tylko psuje smak i zapach wody, ale jest także niezdrowy dla człowieka; chlor jest podstawowym sposobem na uzdatnianie wody; chlor jest bardzo drażniący na skórę człowieka- powoduje jej pieczenie i swędzenie, prowadzi do przedwczesnego starzenia się skóry, gdyż uszkadza jej naturalną, ochronną powłokę,

– pestycydy- to bardzo duży problem, będący jednym z najczęstszych zanieczyszczeń wody; pestycydy, a więc wszelkie środki chwasto- i owadobójcze, mają działanie kancerogenne (powodują nowotwory), prowadzą do powstawania chorób neurodegeneracyjnych (choroba Parkinsona, Alzheimera), mają negatywny wpływ na układ hormonalny człowieka,

– metale ciężkie- zaliczyć do nich można ołów, rtęć czy kadm; metale te kumulują się w określonych organach (najczęściej w nerkach i wątrobie), mogą prowadzić do powstawania nowotworów, ostrych zatruć czy przewlekle degradować organizm człowieka,

– twardość wody- twarda woda ma głównie negatywny wpływ na naszą skórę czy włosy; włosy regularnie myte w bardzo twardej wodzie mają skłonność do przerzedzania się oraz do wypadania; twarda woda powoduje także suchość skóry, a to prowadzi do wszelkich podrażnień- zwłaszcza u niemowląt i dzieci- twarda woda może być bezpośrednią przyczyną egzemy u niemowląt.

Węgiel aktywny Twoim sprzymierzeńcem

Jednym z najbardziej efektywnych mediów filtrujących jest węgiel aktywny. Węgiel taki może mieć postać całego bloku filtrującego w filtrach uzdatniających wodę dla całego domu, ale można go też znaleźć w dzbankach i butelkach filtrujących Dafi. Wkłady węglowe sprawiają, iż możemy mieć niemal 100% pewności, iż przefiltrowana przez nie woda jest zdrowa -zarówno dla ciała jak i dla skóry. Węgiel ma ogromne właściwości absorbujące zanieczyszczenia- usuwa z wody chlor, metale ciężkie, herbicydy i pestycydy, a także lotne związki organiczne, benzen, związki trihalogenometanu, radon, etc. Jeśli więc chcemy pić zdrową wodę i na takiej wodzie przygotowywać posiłki dla całej rodziny, musimy wyposażyć swoją kuchnię chociażby w dzbanek z filtrem węglowym.

Na czym polega filtrowanie wody?

Na czym polega filtrowanie wody

W największym skrócie na pewno każdy wie, czym jest filtracja wody. Jest to oczywiście usunięcie z wody niepożądanych substancji chemicznych, zanieczyszczeń biologicznych, a także wszelkich zanieczyszczeń mechanicznych oraz zawiesin. Jeśli chcemy mówić o czystej i zdrowej wodzie do picia, musimy zawsze brać pod uwagę, że będzie to woda przefiltrowana- przed miejskie wodociągi czy przez własne filtry uzdatniające wodę kranową ze swojej studni. Na czym dokładnie polega taka filtracja wody?

Różne metody filtracji

Nie można powiedzieć w jednym zdaniu, a nawet w jednym akapicie na czym dokładnie polega filtracja wody. Wszystko zależy od tego na jaką skale jest ona przeprowadzana i co chcemy dzięki niej osiągnąć. Inaczej będzie wyglądała filtracja wody przez wielkie stacje uzdatniania wody pitnej dla mieszkańców miasta, a inaczej filtracja kranówki w domu, mająca na celu usunięcie z niej resztek chloru i innych zanieczyszczeń psujących smak czy zapach wody. Można więc jedynie powiedzieć w kilku zdaniach o tym, na czym polegają poszczególne metody filtrowania wody.

Jedną z metod jest filtracja mechaniczna, czyli inaczej sedymentacyjna. Jest to podstawowa metoda filtracji, która z wody usuwa zanieczyszczenia stałe. Filtrację mechaniczną podzielić można na powierzchowną oraz głęboką.

Inną metodą filtracji jest filtracja przy użyciu węgla aktywnego, tzw. filtracja węglowa. Filtracja tego typu jest uważana za jedną z najskuteczniejszych, a to za sprawą szerokich właściwości filtracyjnych węgla. Węgiel aktywny wykorzystywany jest także w dzbankach i butelkach filtrujących marki Dafi. Każda cząstka/granulka węgla posiada dużą powierzchnię dzięki porowatej strukturze, powodując kontakt maksymalnej ilości zanieczyszczeń z aktywnymi miejscami medium filtracyjnego. To nawet trudne do wyobrażania, ale około 500 g węgla posiada powierzchnię absorpcyjną, którą przeliczyć można na niemal 40 ha. Filtr węglowy to niezastąpiony sprzymierzeniec w każdej kuchni (warto mieć chociażby dzbanek z takim filtrem), gdyż węgiel usuwa z wody chlor i jego pochodne, lotne związki organiczne, pestycydy i herbicydy, poprawia także znacząco smak i zapach wody.

Trzecią z najpopularniejszych metod filtracji jest odwrócona osmoza. Jest to metoda wykorzystująca półprzepuszczalną membranę do filtrowania wody z zanieczyszczeń. Filtracja odwróconej osmozy jest jedną z najskuteczniejszych, ale też membrany filtracyjne wymagają stałej konserwacji. Pory membrany mają zdolność nieprzepuszczania wirusów i bakterii, a także usuwania związków sodu, arsenu, baru, kadmu, chromu, ołowiu, rtęci, selenu czy fluorków, azotynów i azotanów.

Dzbanki filtrujące – najłatwiejszy sposób na czystą i zdrową wodę

Dzbanki filtrujące Dafi to dziś absolutny must have dobrze wyposażonej kuchni. Dzbanki zawierają wkłady filtrujące, na które składa się węgiel aktywny oraz żywica jonowymienna. Węgiel usuwa z wody wszelkie zanieczyszczenia, o których pisaliśmy powyżej, zaś żywica odpowiednio zmiękcza wodę pozbawiając ją twardości. By napić się świeżej i czystej wody wystarczy wlać ją do dzbanka i odczekać 2-3 minuty, aż przepłynie ona przez filtr. Na tak filtrowanej wodzie można także gotować potrawy, przyrządzać napoje oraz używać jej w sprzęcie AGD.

Najnowsze wpisy

Co to jest filtrowanie

Co to jest filtrowanie?

W wodzie, która ma być docelowo przeznaczona do picia, znajdować się może wiele niechcianych zanieczyszczeń. Mogą to być zanieczyszczenia zarówno stałe, ale i biologiczne...
Co to jest filtracja

Co to jest filtracja?