Co to jest filtrowanie?

38
Co to jest filtrowanie

W wodzie, która ma być docelowo przeznaczona do picia, znajdować się może wiele niechcianych zanieczyszczeń. Mogą to być zanieczyszczenia zarówno stałe, ale i biologiczne czy chemiczne. Odpowiednio dobrana metoda filtracji wody pozwala uporać się ze wszelkimi rodzajami zanieczyszczeń i mieć w domu wodę, którą można pić bez obaw o swoje zdrowie. Czysta i zawsze świeża woda to także gwarancja lepszego jej samku. Na czym więc polega filtrowanie wody i czego można używać w tym celu?

Filtrowanie wody

Proces, który usuwa z wody zawarte w niej substancje stałe jak i chemiczne czy biologiczne, nazwiemy procesem filtracji wody. Filtrowanie wody odbywa się podczas jej przepływu przez wkłady filtracyjne, a te mogą być wykonane z ceramiki, węgla, materiałów celulozowych, z tkanin (np. len, jedwab, bawełna) i wielu innych. Filtracji poddaje się zarówno wodę surową, jak też wodę uzdatnioną w innych wcześniejszych procesach technologicznych.

Nie ma jednego sposobu na filtrowanie wody. Woda może być filtrowana w różnych rodzajach filtrów, wśród których wymienić możemy np. filtry narurowe czy kolumnowe. Całe zestawy filtrów, które kompleksowo filtrują wodę ma w swojej ofercie marka Dafi- od filtrów mechanicznych aż po filtry węglowe czy azotanowe.

W jakim celu filtrować wodę?

Istnieje wiele zalet filtrowania wody- należą do nich i korzyści zdrowotne, ale i smakowo- zapachowe, jakie możemy uzyskać. Wodę warto filtrować dlatego, że:

– pozbywamy się z niej metali ciężkich- do metali takich zaliczyć można np. ołów, rtęć, czy kadm; metale ciężkie latami kumulują się w narządach człowieka, prowadząc najczęściej do trwałego uszkodzenia nerek i wątroby, a także do ostrych zatruć organizmu,

– woda filtrowana lepiej pachnie i lepiej smakuje- dzieje się tak głównie dlatego, iż usunięta z niej zostaje twardość oraz chlor i jego pochodne, a najlepszy w tym względzie jest filtr z węgla aktywnego,

– woda przefiltrowana wygląda lepiej- pozwala na to już filtracja mechaniczna, w wyniku której z wody usuwane są zanieczyszczenia stałe- jak wszelkie drobinki, zawiesiny, tłuszcze, a także zanieczyszczenia niekorzystnie wpływające na jej kolor czy przejrzystość,

– pozbywamy się z wody pestycydów i związków organicznych- świetnie radzi sobie z nimi węgiel aktywny; pestycydy kumulowane w ciele latami mogą prowadzić nawet do powstawania i rozwoju chorób nowotworowych,

– zmiękczamy wodę- jest ona przez to smaczniejsza; zmiękczamy ją, ale jej nie deminaralizujemy,

– chronimy wodę i siebie przed bakteriami, które w niej żyją- filtry wyposażone są często w jony srebra, które do 48 godzin chronią wodę przed rozwojem w niej bakterii i innych niepożądanych drobnoustrojów,

– filtrowanie wody ogranicza lub wyklucza kupowanie wody w butelkach- to spory atut dla naszej planety i dla portfela; działanie takie jest działaniem proekologicznym jak i ekonomicznym; planeta nasza tonie w plastiku- filtrowanie wody (chociażby w dzbanku) pozwala miesięcznie ograniczyć kupno nawet 50-60 butelek wykonanych z tego tworzywa.