Czy wodę filtrowaną trzeba gotować?

250
Czy wodę filtrowaną trzeba gotować

Jeszcze jakiś czas temu, gdy ktoś chciał pić czystą wodę, udawał się do najbliższego sklepu po butelkę, a najlepiej całą zgrzewkę wody. Dziś na szczęście trend ten jest całkiem w odwrocie- dobrze zdajemy sobie sprawę jak złe jest generowanie plastiku i wiemy, że są lepsze sposoby na picie zdrowej wody. Gdy nie było jeszcze mody na wodę butelkowaną, piliśmy z kolei wodę przegotowaną. Dziś już zarówno woda butelkowana jak i przegotowywanie jest niekonieczne, odkąd mamy filtry w postaci wkładów do dzbanków czy do butelek. Świeżą i czystą wodę można mieć w 2 minuty.

Dlaczego przegotowywanie filtrowanej wody nie jest konieczne?

Przegotowywanie wody filtrowanej jest zbędne, gdyż wkłady filtracyjne eliminują z wody wszystko, czego w niej nie chcemy, co stanowi zanieczyszczenia. Najczęściej przegotowywaliśmy wodę także po to, by ją zmiękczyć- dziś robi to wkład z żywicy jonowymiennej. Złożem jonowymiennym jest kwaśna żywica kationitowa, która odpowiada za eliminację z wody wszelkich soli wapnia odpowiadających za twardość wody. Żywica jonowymienna zbudowana jest z licznych małych ziaren o porowatej strukturze.

To właśnie jony ujemne tworzące żywice przyciągają do siebie dodatnie jony sodu. Jony sodu są wypychane przez jony wapnia oraz magnezu, które mają silniejszy ładunek dodatni. Tak więc jony te zatrzymywane są na żywicy, a z filtra wypływa jedynie zmiękczona woda. Takie złoże ma oczywiście ograniczoną pojemność, dlatego właśnie zaleca się, by filtry w dzbankach czy w butelkach Dafi wymieniać co ok. 4 tygodnie. Złoże takie można także regenerować, a można to robić poprzez płukanie złoża żywicznego w solance, czyli roztworze soli i wody.

Takie płukanie powoduje oderwanie się jonów wapnia i magnezu od żywicy. Płukania w solance można jednak dokonywać w innych urządzeniach filtrujących niż dzbanki czy butelki- w butelkach oraz dzbankach zaleca się regularną wymianę filtrów. Tak więc wodę kranową możemy pić bez przegotowania, bezpośrednio po przefiltrowaniu. To wygoda i oszczędność.

Co jeszcze filtruje wodę kranową?

Nie tylko żywica jonowymienna sprawia, że woda kranowa jest zdatna do bezpośredniego picia po przefiltrowaniu. Można ją pić także dlatego, iż woda przepływa przez węgiel aktywny- substancję o bardzo wysokich właściwościach absorpcyjnych. Węgiel pozyskiwany jest najczęściej ze spalanych łupin kokosa, jest więc substancją w 100% naturalną. Węgiel skutecznie usuwa z wody kranowej takie zanieczyszczenia jak:

– chlor i jego pochodne,

– pestycydy i herbicydy,

– metale ciężkie (np. rtęć, ołów i kadm),

– lotne związki organiczne,

– benzen,

– związki trihalogenometanu,

– radon.

Węgiel aktywny usuwa także zanieczyszczenia stałe, czyli mechaniczne, które posiadają wielkość do 0,5 mikrona. Wydajność węgla aktywnego zależy od temperatury wody, odczynu wody oraz od czasu kontaktu z wodą.

Dodatkowo filtry mogą być także wyposażone w złoże magnezowe, które wzbogaca kranówkę w jony magnezu oraz zdecydowanie poprawia smak wody. Złoże filtrujące może także posiadać oznaczenie pH+, co oznacza, iż filtr taki uzupełni wodę z kranu w jonu sodu, potasu i wapnia.