Na czym polega filtrowanie wody?

78
Na czym polega filtrowanie wody

W największym skrócie na pewno każdy wie, czym jest filtracja wody. Jest to oczywiście usunięcie z wody niepożądanych substancji chemicznych, zanieczyszczeń biologicznych, a także wszelkich zanieczyszczeń mechanicznych oraz zawiesin. Jeśli chcemy mówić o czystej i zdrowej wodzie do picia, musimy zawsze brać pod uwagę, że będzie to woda przefiltrowana- przed miejskie wodociągi czy przez własne filtry uzdatniające wodę kranową ze swojej studni. Na czym dokładnie polega taka filtracja wody?

Różne metody filtracji

Nie można powiedzieć w jednym zdaniu, a nawet w jednym akapicie na czym dokładnie polega filtracja wody. Wszystko zależy od tego na jaką skale jest ona przeprowadzana i co chcemy dzięki niej osiągnąć. Inaczej będzie wyglądała filtracja wody przez wielkie stacje uzdatniania wody pitnej dla mieszkańców miasta, a inaczej filtracja kranówki w domu, mająca na celu usunięcie z niej resztek chloru i innych zanieczyszczeń psujących smak czy zapach wody. Można więc jedynie powiedzieć w kilku zdaniach o tym, na czym polegają poszczególne metody filtrowania wody.

Jedną z metod jest filtracja mechaniczna, czyli inaczej sedymentacyjna. Jest to podstawowa metoda filtracji, która z wody usuwa zanieczyszczenia stałe. Filtrację mechaniczną podzielić można na powierzchowną oraz głęboką.

Inną metodą filtracji jest filtracja przy użyciu węgla aktywnego, tzw. filtracja węglowa. Filtracja tego typu jest uważana za jedną z najskuteczniejszych, a to za sprawą szerokich właściwości filtracyjnych węgla. Węgiel aktywny wykorzystywany jest także w dzbankach i butelkach filtrujących marki Dafi. Każda cząstka/granulka węgla posiada dużą powierzchnię dzięki porowatej strukturze, powodując kontakt maksymalnej ilości zanieczyszczeń z aktywnymi miejscami medium filtracyjnego. To nawet trudne do wyobrażania, ale około 500 g węgla posiada powierzchnię absorpcyjną, którą przeliczyć można na niemal 40 ha. Filtr węglowy to niezastąpiony sprzymierzeniec w każdej kuchni (warto mieć chociażby dzbanek z takim filtrem), gdyż węgiel usuwa z wody chlor i jego pochodne, lotne związki organiczne, pestycydy i herbicydy, poprawia także znacząco smak i zapach wody.

Trzecią z najpopularniejszych metod filtracji jest odwrócona osmoza. Jest to metoda wykorzystująca półprzepuszczalną membranę do filtrowania wody z zanieczyszczeń. Filtracja odwróconej osmozy jest jedną z najskuteczniejszych, ale też membrany filtracyjne wymagają stałej konserwacji. Pory membrany mają zdolność nieprzepuszczania wirusów i bakterii, a także usuwania związków sodu, arsenu, baru, kadmu, chromu, ołowiu, rtęci, selenu czy fluorków, azotynów i azotanów.

Dzbanki filtrujące – najłatwiejszy sposób na czystą i zdrową wodę

Dzbanki filtrujące Dafi to dziś absolutny must have dobrze wyposażonej kuchni. Dzbanki zawierają wkłady filtrujące, na które składa się węgiel aktywny oraz żywica jonowymienna. Węgiel usuwa z wody wszelkie zanieczyszczenia, o których pisaliśmy powyżej, zaś żywica odpowiednio zmiękcza wodę pozbawiając ją twardości. By napić się świeżej i czystej wody wystarczy wlać ją do dzbanka i odczekać 2-3 minuty, aż przepłynie ona przez filtr. Na tak filtrowanej wodzie można także gotować potrawy, przyrządzać napoje oraz używać jej w sprzęcie AGD.